בראיון מיוחד במלוא שלוש שנים להקמת "הקווסט העברי" מספרת לורי קול, אחת מהיוצרות הבולטות בהיסטוריה של משחקי ההרפתקה והתפקידים, על רצונה להשתלב מחדש בתעשייה וחלומה ליצור את Quest for Glory 6
לורי קול (Lori Ann Cole) ידועה בעיקר בזכות סדרת Quest for Glory שפיתחה עבור חברת Sierra עם בעלה קורי. השניים הובילו יחד את פיתוח המשחקים, כאשר לורי התמקדה יותר בצד האומנותי/עלילתי וקורי יותר בצד הטכנולוגי. הסדרה, שכללה חמישה משחקים (לא כולל חידושים), שיצאו החל משנת 1989 וכלה ב-1998, היא אחת מהסדרות האהובות בהיסטוריה של משחקי ההרפתקה והתפקידים (ולא בכדי התברגה במקום הראשון ב"20 הגדולים" של האתר). לרגל שלוש שנים להקמת אתר "הקווסט העברי", מספרת לורי בראיון בלעדי וראשון מאז שנת 2003 על חייה כיום, קשייה להשתלב מחדש בתעשיית משחקי המחשב, ודעותיה על פיתוח משחקים.
מה את וקורי עושים בימים אלה?
אני מתמקדת כרגע בעיקר בצילום ובאומנות שלי. שנינו מחפשים עבודה חדשה בתעשיית המשחקים, אך ללא הצלחה עד כה.
אתם עוד שומרים על קשר עם עובדים לשעבר של Sierra ומפתחי קווסטים אחרים?
אנחנו עדיין נפגשים עם חלק מהחבר'ה מ-Sierra שגרים באווקהורסט [עיירה בקליפורניה שבה גם היו ממוקמים בעבר משרדי החברה, י. י.], ושומרים על קשר עם קבוצות של מפתחי משחקים.
מהם הסרטים, סדרות הטלוויזיה, המוסיקה והספרים האהובים עליכם?
למען האמת, קורי ואני לא רואים טלוויזיה. אנחנו יותר מדי עסוקים במחשב וספציפית במשחקים בשביל לצפות בה. עם זאת, ראינו בווידאו את Heroes, שהיא סדרה ממש טובה. נהנינו גם מ"באפי ציידת הערפדים", "אנג'ל", "בבילון 5" ו"תיקים באפלה", אבל צפינו בכולן בדיוידי ולא בטלוויזיה.
הסרט שהכי אהבנו בכל הזמנים הוא הגרסה המורחבת של טרילוגיית "שר הטבעות". נהניתי מהסרט הראשון בקולנוע, אבל נדהמתי מהגרסה המורחבת. גם "האסיר מאזקבן" והסרט האחרון של הארי פוטר היו יוצאים מהכלל. הסרט האחרון שנהנינו ממנו היה "רטטוי", מכיוון שהאנימציות היו עשויות ממש טוב.
באילו משחקים אתם משחקים בימים אלה?
שנינו משחקים ב-World of Warcraft. העולם של המשחק הוא הדבר הכי דומה ל-Quest for Glory שקיים כרגע. אפילו הגנומים [סוג של גמדים, י. י.] הם הדמויות האוויליות והמצחיקות שאני דמיינתי. זה משחק כל כך מבדר שתמיד אפשר למצוא משהו לעשות בו.
אילו משחקים הם האהובים עלייך בכל הזמנים (לא כולל את אלה שיצרת בעצמך)?
אני וקורי אהבנו במיוחד את Monkey Island והמשחקים האחרים של LucasArts [המתחרה המרכזית שלהם בשנות התשעים, י. י.]. אף פעם לא היה לי אכפת שקווסטים שאני משחקת בהם יהיו "טהורים" [כלומר בלי אלמנטים של פעולה ותפקידים, וזו ההערה האחרונה שאני אכתוב כאן, י. י.]. אני לא אוהבת להיתקע בפאזלים לא הגיוניים, ומעדיפה דווקא את ז'אנר התפקידים. קורי מעדיף משחקי אסטרטגיה כמו Heroes of Might and Magic.
בראיון האחרון שלך משנת 2003, אמרת ש-Quest for Glory 4 הוא המשחק האהוב עלייך בסדרה. נראה שבישראל דווקא יש באופן כללי העדפה למשחק השני בסדרה, והסכמה שהמשחק השלישי היה הכי פחות טוב. תגובתך?
Quest for Glory 2 היה ללא ספק משחק טוב מאוד. עם זאת, עשינו בו כמה החלטות עיצוביות מחמירות מדי שנמנענו מהם במשחקים אחרים, כמו הגבלת זמן שהובילה בקלות להפסד מוקדם במשחק. בעיה נוספת הייתה השילוב של אינסוף סמטאות משעממות בעיר. במקור היו אמורים להיות בהן מפגשים שונים שיעשו אותן מעניינות, אך הם נחתכו מהמשחק בגלל סוגיות טכניות ואילוצי זמן. שתי הבעיות הללו הורידו לדעתי מהרמה הכללית של המשחק.
המשחק שלמעשה הכי נהניתי לשחק בו היה Quest for Glory 5. המשחקיות הייתה מבדרת, ואהבתי את מערכות הקרב והקסמים. מכיוון שלמפלצות הייתה אינטליגנציה מלאכותית, המשחק דרש מהשחקן המון אסטרטגיה.
משחקי Quest for Glory נחשבים בדרך כלל ל"קווסטים קלאסיים" ולא ל"משחקי תפקידים קלאסיים". מהי לדעתך הסיבה שבגללה רוב משחקי התפקידים בימינו לא שמים דגש על עלילה ופתרון בעיות כפי שנעשה ב-Quest for Glory?
כשהתחלנו את הסדרה, המשחקים בז'אנר התפקידים התבססו בעיקר על קרבות ועליית שלבים. כנראה שב-Quest for Glory לא הצלחנו מספיק, כי אחרת כולם עכשיו היו מחקים אותנו. הבעיה העיקרית היא שסיפור סיפורים ופתרון חידות הם דברים שיותר מבוססים על אמנות, ואמנות דורשת יותר זמן ומשאבים מאשר קרבות ואקשן.
בתחילת שנות התשעים פיתחת גם כמה משחקים חינוכיים, כמו Castle of Dr. Brain ו-Mixed-up Fairy Tales. איך היה לעבוד על פרוייקטים מהסוג הזה בהשוואה ל-Quest for Glory?
אני מורה, הן בהכשרתי והן באופיי. שמחתי לעבוד על משחקים חינוכיים. למעשה, גם סדרת Quest for Glory העבירה שיעורים במנהיגות, בגבורה ובאתיקה. עשינו מחקר רציני במיתולוגיות ובגיאוגרפיה עבור כל משחק שיצרנו. אני באמת מאמינה שמסרים חינוכיים עוברים הכי טוב כשעושים דברים שנהנים מהם.
בשנת 1995, את וקורי פיתחתם את המשחק Shannara עבור חברת Legend Entertainment. המשחק שילב בין הרפתקה ותפקידים, והתבסס על סדרת הספרים המוערכת "חרב שאנארה" מאת טרי ברוקס. איך היה לפתח משחק המבוסס על הספרים הללו, ואיך הייתה העבודה עם טרי ברוקס?
טרי ברוקס הוא בן-אדם מאוד נחמד, והיה לו ממש חשוב לוודא שאנחנו משמרים היטב את העולם שהוא ברא ושבו מתרחשים הספרים. זאת הייתה חוויה מאוד מעניינת לנסות להתאים את העולם שלו למשחק מחשב.
קראתי שבשנת 2001 עיצבת משחק רשת שיועד להיות טלנובלה רבת-משתתפים. משחק אונליין שהוא בעצם אופרת סבון זה רעיון מאוד מעניין – מה יצא מזה בסוף?
בתקופה הזאת, אני וקורי סייענו להקים חברה שנראה Explorati. תכננו עולם מקוון רב-משתתפים שהיה מבוסס על סיפור סיפורים מאולתרים. אופרות סבון (ותוכניות טלוויזיה בכלל) זה זן נכחד – הן כבר לא מושכות קהל צעיר. הרגשנו שמשחק אונליין שיעודד סימולציות וסיפורים של טלנובלות יהיה הרבה יותר מרגש מצפייה בתוכניות עצמן. למרבה הצער, לא השגנו את המימון הנדרש לצורך זה והפרוייקט נמוג.
מאז שנות התשעים המאוחרות, ניכר שז'אנר ההרפתקה איבד הרבה מהפופולריות שלו. מה לדעתך הייתה הסיבה לכך, ומה את חושבת על העתיד של הקווסטים?
הסיבה המרכזית לדעיכה של משחקי ההרפתקה היא שהיה יותר יקר להפיק אותם מאשר משחקים מכל ז'אנר אחר. אחוזי הרווח הנקי בהשוואה להכנסה הכללית היו נמוכים יותר במשחקי הרפתקה, ולכן יותר ויותר חברות משחקים נמנעו מפיתוחם.
לאחרונה, מפתחי קווסטים אגדיים כגון רון גילברט (Monkey Island), ג'יין ג'נסן (Gabriel Knight) וסטיב פרסל (Sam & Max) חזרו לפתח משחקי הרפתקה. למה שאת לא תעשי את אותו דבר?
לצערי, השורה התחתונה היא כסף. אם מישהו ישלם לנו מספיק כדי ליצור משחקים, אנחנו נעשה זאת בשמחה.
באמת? את וקורי תצרו את Quest for Glory 6 אם תהיה לכם הזדמנות?
בהחלט. כמובן, גיבורי המשחק יהיו הילדים של הגיבור שלנו. הוא לא צריך שיגררו אותו בחזרה מהפרישה.
אני זוכר שהיו לך תוכניות לכתוב ספרים ומשחקי חידות שיהיו מבוססים על העולם של Quest for Glory. מה הסטטוס של היוזמות הללו?
כתבתי ספר המבוסס על המשחק הראשון, יחד עם כותבת נוספת שהיא מעריצה של הסדרה. לצערנו, לא מצאנו מוציא לאור מתאים להפצת הספר.
האם זכויות היוצרים של Quest for Glory הן שלך? בשנה שעברה Vivendi שיחררה מחדש אוספים של סדרות משחקים כמו King`s Quest, Police Quest ו-Leisure Suit Larry, אבל לא ראיתי הוצאה מחודשת של Quest for Glory.
לי ולקורי אין את הזכויות על Quest for Glory. אני מניחה שהסיבה ש-Vivendi לא הוציאו גם את הסדרה שלנו הייתה שאנחנו היינו מקבלים חלק מהתמלוגים ממה שהיה נמכר.
לאורך השנים האחרונות, נערכו כמה פרוייקטים של מעריצי Quest for Glory, כגון Hero6, ½ Quest for Glory 4 ולאחרונה פרוייקט QFG2VGA של קבוצת AGDI. הבנתי שאתם בקשר עם הקבוצה – מה דעתך על השחרור הקרוב (שנדחה שוב ושוב) של הגרסה המחודשת למשחק השני בסדרה?
פיתוח משחקים זה עבודה קשה במיוחד. ככל שפרוייקט נמשך יותר זמן, הוא צורך יותר אנרגיה. לאנשים מן הסתם יש עבודות "אמיתיות" במקביל, שמרחיקות אותם מהעבודה שהם עושים מתוך אהבה בלבד. כל מה שאני יכולה לעשות הוא לעודד את האנשים להשאיר בחיים את החזון של המשחקים שלנו.
המשחקים שיצרת אהובים בישראל כבר שנים רבות. למה שלא תקפצי לאיזה ביקור?
אני אשמח מאוד לבוא לישראל. עם זאת, אני לא ממש יוצאת מצפון אמריקה... אם יהיה לנו את הכסף לנסוע, נבוא לבקר אתכם!
לתמליל הראיון המקורי (באנגלית)
חזרה למאמרים
חזרה לדף הבית
|